SütiOrszág
Ha majdnem megpusztulsz, mert már vagy két hete nem ettél semmi finomat, nem láttál semmilyen sütit a szomszéd Süti nevû kutyáján kívül, és unod a szikkadt bolti kekszet, akkor tanulj meg sütni! Ebben segítek neked néhány egyszerû, gyors recepttel, amit nagyon könnyen elkészíthetsz, akár anyukád vagy nagymamád segítsége nélkül is.
Alapok
A legelsõ dolgod mindig az, hogy ellenõrizd, meg van-e minden, ami a receptben szerepel. Aztán fogd fel a hajadat, hogy ne kerüljön hajszál a tésztába, majd vegyél fel egy kötényt, vagy egy rossz pólót, hogy nehogy összekend magad. Ezután alaposan moss kezet! Készíts elõ egy konyhakendõt a pultra vagy az asztalra. Kezdõdhet a sütés!
Citromos csigák
Hozzávalók:
75 g porcukor
150 g puha vaj
1 citrom
200 g finomliszt
2 evőkanál tej
rózsaszín ételfesték vagy 1 evőkanál málnaszörp
1. Kenj ki olajjal két tepsit. szitáld a porcukrot egy nagy keverőtálba, majd add hozzá a vajat, és keverd krémesre.
2. Reszeld a citrom héját egy kistányérra, majd add a vajhoz. A lisztet szitáld bele, Öntsd hozzá a tejet, és az egyészet dolgozd jó alaposan össze.
3. A keveréket oszd ketté, és az egyik feléhez önts három csepp rózsaszín ételfestéket vagy egy kiskanálnyi málnaszörpöt. Addig keverd, amíg teljesen rózsaszínű nem lesz.
4. Mindkét masszát külön-külön gyúrd, míg összeáll. Lapítsd szét egy kicsit, és fóliába csomagolva tedd 30 percre a hűtőbe.
5. A gyúródeszkát és a sodrófát lisztezd be, majd a fehér színű tésztát 25×15 cm magyságúra és kb. 3 mm vastagságúra nyújtsd ki.
6. A rózsaszín tésztával tedd ugyanezt, majd a fehér tésztára kenj kis vizet, a rózsaszínt pedig óvatosan fektesd rá.
7. Egy éles késsel vágd a tészta széleit egyenesre, majd a hosszabbik oldalától csavard fel. A tekercset fóliába göngyölve tedd a hűtőbe újabb 3 percre.
8. Melegítsd be a sűtőt 180 fokra. A tésztatekercset szeld 5 mm-es karikákra, majd az így kapott csigákat fektesd a tepsibe.
9. A csigák 12-15 perc alatt megsülnek. Hagyd a tepsiben hűlni 2 percig, majd egy szedőlapát segítségével tedd őket egy rácsra.
Fagyi
Ha egy forró nyári napon fagyira szorulsz, de nem akarsz 400 Ft-ot adni két gombóc fagyiért, akkor készítsd el magadnak!
Vaníliafagyi
Hozzávalók:
15 dkg cukor
2 enhén felvert tojás
4,7 dl tej
2-3 csomag vaníliás cukor
4,7 dl tejszín
A cukrot, tojást, tejet, és a vaníliát tedd egy lábasba , majd állandó kevergetés mellett addig főzd, míg krémes állaga lesz! Tedd mélyhűtőbe egy rövid időre! A tejszínből keverj habot, ha szeretnéd színezni, ha akarsz adj hozzá 2 kiskanál szörpöt vagy 2 csepp ételfestéket, hogy színes legyen, majd a kissé megfagyott krémet vedd ki a fagyasztóból, s habverővel keverd meg! Mikor már sima állagú, óvatosan forgatsd bele a tejszínhabot, s tedd vissza a mélyhűtőbe!
Hogyan csinálj öntetet a fagyira?
Citromos:
Nem kell hozzá más, csak egy citrom, egy lime, és 25 gramm porcukor.
Reszeld le a citrom és a lime héját, majd tedd egy kis lábasba! A citromot és a lime-ot vágd félbe, és facsard ki a levét! Add hozzá a gyümölcsök héjához a porcukrot, és három evõkanál levet, majd addig melegítsd kis lángon, amíg a cukor meg nem olvad!
Ribizlis vagy málnás:
Rakj 4 kanál ribizli vagy málnalekvárt egy lábasba, adj hozzá 2 kanál vizet, majd lassú tûzön addig melegítsd, amíg folyós nem lesz!
Ezeket a mázakat azonnal tedd a fagyira, ha már nem forró, mert nagyon hamar megkeményedik!
Díszítheted a fagyi tetejét színes szórócukorral, amit a sütikre szoktak tenni, vagy csokireszelékkel.
Muffin
Te is szereted a muffint? De nem tudod elkészíteni? Vagy csak a rettenetesen drága alapporokkal sikerült? Segítek, hogy te is el tudd készíteni ezt a finom édességet!
Hozzávalók:
3 tojás
18 dkg liszt
18 dkg cukor
18 dkg margarin
fél csomag sütőpor
ízlés szerint kevés citromlé
Melegíts elõ a sütõt kb. 160 celsius fokra. Mérd ki a hozzávalókat egy konyhai mérlegben. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a sütőport, majd morzsold bele a margarint. Ezután üsd bele a tojásokat, és önts hozzá a citromlevet (a citromlé nem muszáj). Persze ezt bármivel ízesítheted. Apró gyümölcsökkel, csokidarabokkal, kakaóporral vagy mogyorófélékkel. Jól keverd ezeket össze, tegyél muffinpapírokat egy muffinsütõ formába vagy egy tepsibe, és rakj minden papírba egy-egy kanál tésztát, amíg el nem fogy. Addig süsd, amíg olyan nem lesz, hogy ha beledugsz egy fogpiszkálót, nem ragad rá a tészta. Ha kész van, díszítheted bármivel.
Szavazás